EGY MAGAZIN MINDENKINEK
MINDEN AMI VOLT, VAN ÉS LESZ

MENÜ

 

Hírek

  • Gasztronómia felsőfokon
    2010-09-25 09:04:48

    VIRÁGEBÉD

    A fiú sokáig állt a bejárati ajtó előtt, kezében szorongatva a csokor gyönyörű rózsát. Végül aztán döntött, maga előtt tolva a virágokat, becsöngetet.

    A lány mosolyogva nyitott ajtót.

    - Jaj de szép rózsa! – kiáltotta – Gyere be, és ülj le, rögtön elkészítem neked!

     

    A fenti párbeszédet hallva, hiszem, hogy sokan meglepődnénk. Sőt akkor is, ha valamelyik kollégánk ebéd után leülve a székébe, megjegyezné:

    - Ma olyan finom volt az ebéd! Párolt rózsát ettem, körömvirágos hússal!

    Pedig valóság… ha még olyan bizarrul is hangzik. Sokan nem is vagyunk tudatában annak, hogy szinte naponta valamilyen virág az asztalunkra kerül, na persze, nem, mint dekoráció.

    Mindannyian ismerjük a sáfrányt, de egyes kultúrák a cukrozott virágszirmokat desszertként nagyon is szívesen fogyasztják. A tökvirág töltve, vagy a krizantém köretként sok helyütt a vasárnapi ebéd fő fogása. Ha véletlenül megesik önökkel, hogy a tányér szélén, mint dekorációt – mondjuk – rózsaszirmot találnak, nyugodtan megehetik… de azért óvatosan a virágokkal. Vannak mérgezőek is, és nem is kevés. Főleg az éttermekben legyünk óvatosak, van, ahol szeretik virággal díszíteni a tányérokat, de még ez nem jelenti azt, hogy ehetők.

    Persze a rózsa kivétel, hiszen nagyon sok étel készül belőle. Cukrozva meg igazán ízletes. Könnyen elkészíthető.

    Szedjünk rózsaszirmokat, legalkalmasabb erre a kora reggel, majd egy tojásfehérjét verjünk fel habbá, és a szirmokra vigyük fel ecsettel. A megkent szirmokat aztán szórjuk meg porcukorral és hagyjuk megszáradni, már kész is a cukrozott szirom!

    Az elkészítésnél figyeljünk arra, hogy a szirmok egészségesek legyenek, mossuk meg alaposan folyóvíz alatt, és már mehetnek is a fazékba.

    A banán, a szegfű, a kamilla, a narancs és a citrom, a hibiszkusz, a jázmin, a levendula, a tulipán, virágai mind- mind ehetők, de nem szabad elfeledkeznünk az articsókáról, a karfiolról, a brokkoliról sem…

    Jó étvágyat!

    Receptek:

    Rózsaszirom pogácsa (előétel)

    Hozzávalók:

    Négy személyre: négy rózsa szirma, olaj a sütéshez, egy tojás, 12dg liszt, 1,5dl langyos víz, só, 2dg élesztő

     

    Elkészítés módja:

    Az élesztőt keverjük el a langyos vízben, adjuk hozzá a lisztet, sót ízlés szerint, és a tojás sárgáját. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, és keverjük a tésztába. Amikor kész a massza, keverjük bele a virágszirmokat, majd tegyünk fel olajt a sütéshez és szaggassuk bele a tésztát.

    Pirosra sütjük.

    Virágrántotta (tök- és körömvirágból):

    Hozzávalók:

    Négy személyre: hat tojás, olaj a sütéshez, 10dg parmezán sajt, kávéscsésze víz, körömvirág és tök virága, só.

     

    Elkészítés módja:

    A tojásokat felverjük egységes masszává, belekeverünk a vizet, a lereszelt parmezán sajtot, majd igény szerint sózzuk. A serpenyőbe először kevés olajt teszünk, majd a virágszirmokat igény szerint, és ráöntjük a tojásmasszát.

     

    Tésztaszegfű

    Hozzávalók:

    30dg darált marhahús, egy fej hagyma, kisebb zellergumó apróra vágva, egy kisebb sárgarépa, négy kanál paradicsompüré, 1dl fehérbor, négy fehér szegfű, olaj, só, bors, fél kg tészta, egy kanál vaj.

    Elkészítés módja:

    Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk olajban, majd amikor már „tükrös” hozzáadjuk az apró kockára vágott zellergumót, és a sárgarépát, és a kanál vajat. Vöröses barnára sütjük. Ekkor lehúzva a tűről hozzáadjuk két szegfű szirmát, majd a húst, és visszarakjuk a tűre. Belekeverjük a fehérbort a négy kanál paradicsompürét, sózzuk igény szerint, illetve borsozzuk, és az egészet húsz percig pároljuk.   Amikor megpárolódott hozzáadjuk a másik két szegfű szirmát, és vigyázva kevergetjük, hogy egészben maradjanak. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd leöntjük a szegfűszirmos marhahússal. Forrón tálaljuk.

     

     

    Orgonapite

    Hozzávalók:

    Tésztához: 25dg liszt, 125gr vaj vagy margarin, teáscsészényi langyos víz, egy zacskó sütőpor, egy zacskó vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja.

    Öntethez: 15dg cukor, 4 orgona teljes szirma, 2dl víz, 4 egész tojás, 250gr tejszín, 20dg étcsokoládé, egy kanál búzadara, egy kanál rum, vagy rum aroma.

    Elkészítés módja:

    Tészta: A vajból vagy margarinból, a vanília cukorból, langyos vízből, a sütőporból, a reszelt citromhéjból és a lisztből tésztát gyúrunk. Többször átdolgozzuk, majd kerek pitesütő edénybe kinyújtjuk, úgy hogy a széle kilógjon. Hűtőbe tesszük.

    Öntet: Míg a tészta hűl, 2dl vízbe szaggatjuk az orgonavirágokat és belekeverjük az 5dg cukrot. Feltesszük főni. Két percig forraljuk, leszűrjük és hagyjuk kihűlni a szirmokat. A cukros vizet melybe a szirmokat forraltuk tegyük félre, mert szükségünk lesz rá.

    Miután kihűlt a szirom, hozzálátunk az öntet elkészítéséhez.

    10dg cukrot, és a tojás sárgáit, melyet előzőleg már elválasztottunk a fehérjétől, mixerrel habosra verjük, hozzáadjuk a tejszínt, a felolvasztott csokoládét, a rumot, és annyi virágszirom vizet amennyit felvesz, a búzadarát, majd a keményre vert tojás fehérjét. A hűtőből kivesszük a lehűlt tésztát, a párolt virágszirmokat az aljára rakjuk, és leöntjük az öntettel. Húsz percig forró sütőben sütjük.

     

     

    Körömvirág saláta

    Hozzávalók:

    30dg körömvirágszirom, két nagyobb hajában főtt burgonya, egy nagyobb alma (borízű), olívaolaj, egy citrom leve, só, bors.

    Elkészítés módja:

    A körömvirágszirmokat leforrázzuk, majd azonnal leszűrjük. Amikor kihűlt, összekeverjük a két meghámozott, apróra vágott főt burgonyával, és az apróra vágott almával. Leöntjük olívaolajjal, és kifacsart citrom levével, igény szerint sózzuk, borsozzuk, majd lehűtjük.

Asztali nézet